23.11.17

Йосиф Сліпий – духовний борець українського народу

   Не одну Голгофу пройшла наша Україна, проте милостивий Господь за страждання її винагороджує.
    21 листопада у Стрілецькому НВК учні 8 класу під керівництвом вчителя історії Пилявки О.Ю. провели захід, присвячений пам'яті Патріарха Йосифа Сліпого. Цього дня ми вшановували знаменну дату - 125 років з дня народження Кардинала, відомого українського церковного та громадського діяча.
      Основною метою заходу було ознайомити школярів із цією легендарною постаттю, життям та діяльністю, з’ясувати значення Йосифа Сліпого для українського народу; розвивати в учнів почуття вдячності Богові за дар любові.
     Учні переглянули фільм про життя і діяльність Йосифа Сліпого «Вони прославили наш край»; презентацію «Крізь терни до зірок», декламували вірші. Оксана Юріївна зачитала цікаві факти з життя Владики, які ще донедавна були таємними. На завершення усі запрошені заспівали молитву «Боже Великий єдиний, нам Україну храни…», як заповідав сам митрополит.
    Сила духу і незламність характеру, що допомогли митрополиту витримати важкі випробування каторги, викликають повагу і шану сучасників. Патріарх УГКЦ Йосиф Сліпий є прикладом наполегливості, жертовності, святості й водночас смирення, любові до Бога та свого рідного народу та взірцем для молодого покоління.
     Патріарху не довелось жити і працювати в незалежній українській державі, але весь свій трудовий шлях він присвятив боротьбі за неї. За 21 рік перебування в еміграції та 18 років тюремного ув’язнення радянською владою, Й.Сліпий своїми рішучими діями захищав християнську Церкву: продовжував пастирську працю, таємно відправляв богослужіння, висвячував священиків, благословляв воїнів у бій, боровся за свободу віросповідування.

Немає коментарів:

Дописати коментар